Blog & Vlog

Gastcolumn voor de Volkskrant | Aan een mensenleven kan geen bedrag worden gehangen | 29-03-2020

Gastcolumn voor de Volkskrant | Aan een mensenleven kan geen bedrag worden gehangen | 29-03-2020

‘Eigenlijk zijn alle opdrachten tot 1 juni geannuleerd of verschoven.’ Het was dit zinnetje van mijn assistente dat hard binnenkwam. Na jaren van hard werken stond een fiks aantal opdrachten in de agenda, keken we vooruit naar het najaar en nieuwe plannen waren in ontwikkeling. Maar de werkelijkheid heeft ons keihard ingehaald. Inmiddels klinken geluiden van een grens aan alle maatregelen steeds luider vanwege het effect op de economie. Want hoeveel is een mensenleven uiteindelijk waard? Wat mij betreft oneindig veel.

Gastcolumn voor de Volkskrant | Hamsterverbod stimuleert hamstergedrag | 22-03-2020

In de Coronacrisis wordt soms pijnlijk duidelijk dat communiceren een vak is. En hoewel dat vak niet moeilijk is, besteden we er te weinig tijd aan waardoor we fouten maken. En juist in een crisis is eenduidige communicatie, openheid en perspectief van belang.

BLOG | Toespraak koning Willem-Alexander: historisch, vaderlijk, onheilspellend | 21-03-2020

BLOG | Toespraak koning Willem-Alexander: historisch, vaderlijk, onheilspellend | 21-03-2020

Hoe de koning met stijlfiguren de drieslag en enumeratie wilde verbinden. 

Gastcolumn voor de Volkskrant | Europa moet één lijn trekken in de strijd tegen corona | 15-03-2020

Gastcolumn voor de Volkskrant | Europa moet één lijn trekken in de strijd tegen corona | 15-03-2020

‘Hoe gaan we in Europa om met een crisis? Het uitwisselen van gegevens is niet genoeg. Het coronavirus trekt zich niks aan van landsgrenzen.’

Gastcolumn voor de Volkskrant | Noord-Italië had code rood moeten krijgen | 08-03-2020

Gastcolumn voor de Volkskrant | Noord-Italië had code rood moeten krijgen | 08-03-2020

Het is te makkelijk om vakantiegangers naar Noord-Italië de maat te nemen, maar de reisadviezen van de overheid waren niet duidelijk. ‘We hadden meer gehad aan code rood.’

Gastcolumn voor de Volkskrant | Wat wij kunnen leren van de Italianen over het coronavirus | 28-02-2020

Gastcolumn voor de Volkskrant | Wat wij kunnen leren van de Italianen over het coronavirus | 28-02-2020

Hoe houd je een totale bevolking die in rep en roer is op de hoogte over het coronavirus. Kan dat überhaupt? ‘Ja, zo lieten de Italianen zien en daar kan Nederland best nog wat van leren'.

BLOG I Wat is de volgende stap van de Italiaanse regering? I 27-06-2018

BLOG I Wat is de volgende stap van de Italiaanse regering? I 27-06-2018

De nieuwe Italiaanse regering zit een paar weken in het zadel.
Vanuit Nederland en Europa werd de spanning telkens opgevoerd. Zou de regering er komen of toch nieuwe verkiezingen? En nu de regering van partijen M5S en Lega er zit is de volgende vraag? Wat gaat Italië doen? Europa maakt zich zorgen. Terecht?

VLOG I Speech I Tips voor een onvergetelijke bruiloftsspeech I 01-05-2018

VLOG I Speech I Tips voor een onvergetelijke bruiloftsspeech I 01-05-2018

Staat er binnenkort een bruiloft op de kalender? Krijg jij de eer om het bruidspaar met liefdevolle woorden toe te spreken? Leuk! Dagvoorzitter en trainer Donatello Piras geeft 3 tips voor een onvergetelijke bruiloftsspeech.

SHOWREEL 2018 I Dit is de nieuwe Showreel van 2018!

SHOWREEL 2018 I Dit is de nieuwe Showreel van 2018!

Donatello is te boeken als presentator, debatleider, dagvoorzitter & spreker. Als communicatiespecialist & overtuigexpert adviseert en coacht hij politici & managers en als Italië-kenner volgt hij de politieke gebeurtenissen in het land op de voet. Bekijk de showreel voor een impressie van Donatello op het podium.

BLOG I Millennial Di Maio met Vijfsterrenbeweging op weg de grootste te worden I 01-03-2018

BLOG I Millennial Di Maio met Vijfsterrenbeweging op weg de grootste te worden I 01-03-2018

De grootste angst van Europa in Italië is een gesjeesde student met een fascistische vader.

Luigi di Maio is met zijn 31 jaar de jongste kandidaat van alle partijen die nu meedoet in Italië. Hij sluit samenwerking met andere partijen uit, is tegen de huidige EU en presenteerde deze week zijn regeringsploeg. Terwijl de wereld vooral focust op de herrezen Silvio Berlusconi leidt hij waarschijnlijk de Vijfsterrenbeweging naar een grote winst.
 

Nieuwe generatie
Luigi di Maio is een rare verschijning in de Italiaanse politiek. De politieke dienst wordt daar al jaren uitgemaakt door bekende namen waarbij alleen de dood een einde kan maken aan een loopbaan. Di Maio groeide op in de periferie van de grote stad Napels. Zijn vader was politiek actief voor de extreem rechtse beweging en zijn moeder zat in het onderwijs. Hij studeerde rechten zonder af te studeren en werd al snel actief in de Vijfsterrenbeweging. Zijn eerdere baantje als webmaster komt van pas want de beweging is vooral in de eerste jaren opgebouwd op het internet. Verreweg de meeste stemmingen in de partij worden op internet gehouden waardoor “het netwerk”, zoals de leden worden genoemd, kan stemmen. De partij komt in 2013 voor het eerst in het Italiaanse parlement en Di Maio schopt het daar zelfs tot ondervoorzitter. Daarmee is hij de jongste ooit in de geschiedenis van Italië om die functie te bekleden. Hier leert hij hard oppositie te voeren maar binnen zijn partij staat hij bekend als gematigd. Oprichter Beppe Grillo kiest hem al snel in het bestuur van de partij en als hij meedoet aan de interne primaries om de nieuwe partijleider te kiezen haalt hij – via een online stemming – 82% van de stemmen.

BLOG I Is er nog hoop voor babbelaar Renzi? I 27-02-2018

BLOG I Is er nog hoop voor babbelaar Renzi? I 27-02-2018

Babbelaar Matteo Renzi lijkt verkiezingen nu al verloren te hebben.

Het kan snel gaan in de Italiaanse politiek. Matteo Renzi klom op van regionaal voorzitter, tot burgemeester van Florence om uiteindelijk premier van Italië te worden. Maar na 4 maart is de toekomst van de ‘wonderboy’ van Italië onzeker . Zijn populariteit schoot een paar jaar geleden nog maandelijks omhoog. Tegenwoordig moet hij alle zeilen bijzetten om niet hard te verliezen bij de komende parlementsverkiezingen. Heeft hij nog een troef in handen?

De vorige verkiezingen kwamen misschien wel te vroeg voor Matteo Renzi. In 2012 verloor hij de interne machtsstrijd van Pierluigi Bersani. Die won de verkiezingen maar verloor vervolgens de premiersfunctie. En nu is de partij van Renzi weer verwikkeld in interne strubbelingen en schandalen. En toch ligt de hoop van centrumlinks Italië op dit moment in zijn handen. Want hoewel zijn partij er beroerd voor staat, is hij wel de grote man op links. Of misschien wel de enige man die iets kan betekenen. De laatste peilingen gaven zijn partij de Partito Democratico (PD) 22% van de stemmen. Minder dan zijn rivaal de Vijfsterrenbeweging (M5S) die met 27% de grootste partij is in de peilingen. Maar ook minder dan de centrumrechtse coalitie die richting de 40% gaat.

BLOG I De comeback van Berlusconi I 17-02-2018

BLOG I De comeback van Berlusconi I 17-02-2018

“Eerlijkheid, eerlijkheid.” Roept Berlusconi naar de journalisten als ze zijn mening vragen over de Vijfsterrenbeweging. Die zijn verwikkeld in een schandaal. De partij heeft een eigen afdracht regeling en nu blijkt dat er 1 miljoen Euro is verduisterd door de eigen regionale- en Europarlementariërs. Maar Berlusconi die oproept tot eerlijkheid lijkt wellicht potsierlijk maar past bij het nieuwe imago die de politieke kat met negen levens zich heeft aangemeten. En vooralsnog met groot succes.

Niet de nieuwe premier
Europa hoeft Berlusconi niet te vrezen. Dat schreef ik in 2013 bij de vorige landelijke verkiezingen in Italië voor de Volkskrant. Het bleek inderdaad zo want Berlusconi verloor de verkiezingen, en werd veroordeelt wegens belastingfraude en kreeg een gevangenisstraf van vier jaar aan zijn broek. Dat de soep in Italië niet zo heet gegeven wordt, is inmiddels wel bekend en Berlusconi kreeg een taakstraf omdat iemand na zijn 70e levensjaar niet meer de gevangenis in hoeft. Tenzij hij een moord pleegt. De veroordeling voor het niet meer mogen vervullen van een politieke functie en zich niet verkiesbaar mogen stellen zijn eigenlijk het echte probleem voor de ex premier. Op dit moment loopt er een zaak bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Een zaak die persoonlijk door Berlusconi is aangespannen om zijn veroordeling ongedaan te maken. Maar zelfs al zou hij gelijk krijgen – hetgeen door vele juristen onwaarschijnlijk wordt geacht – dan nog komt dit te laat voor de komende verkiezingen. Die zijn namelijk al op 4 maart. En dus zal Berlusconi naar alle waarschijnlijkheid niet de nieuwe premier van Italië worden. Maar weg uit de politiek is hij allerminst. Want achter de schermen trekt hij aan alle touwtjes. En tot 2019 mag hij geen publieke functies bekleden maar daarna?

BLOG I Impasse dreigt bij Italiaanse verkiezingen I 29-01-2018

BLOG I Impasse dreigt bij Italiaanse verkiezingen I 29-01-2018

Op basis van de huidige peilingen maakt Italië zich op voor een politieke impasse. Over een maand zijn er weer verkiezingen in de derde economie van Europa. En geen enkele partij lijkt de meerderheid te halen die nodig is om te kunnen regeren. Een coalitie lijkt onwaarschijnlijk en dus filosoferen de Italianen hardop over nieuwe verkiezingen nog voordat iemand ook maar een stem heeft uitgebracht.

Italië gaat weer naar de stembus. Voor het eerst sinds 2014 zijn er weer verkiezingen. Toen gingen de Italianen naar de stembus voor het Europese parlement. De parlementsverkiezingen dateren van nog langer terug. Voorjaar 2013 voor het laatst. Maar Italië heeft toch veel meer premiers gehad in de tussentijd? Klopt. Er is veel gebeurd sindsdien. Berlusconi kreeg een veroordeling en moest de actieve politiek verlaten. De Vijfsterrenbeweging van komiek Beppe Grillo kwam voor het eerst in het parlement. Maar de verkiezingen werden gewonnen door de linkse democraten van de PD. De toenmalige lijsttrekker Bersani is van het toneel verdwenen. Hij werd vrij snel daarna opgevolgd door Letta die ook premier werd. Die op zijn beurt weer werd afgezet door de oud burgemeester van Florence Matteo Renzi. Ook die haalde de eindstreep niet na een funest uitgepakt referendum dat hij uitschreef. En dus zit oud minister van Buitenlandse Zaken Paolo Gentiloni sinds 2016 in het Palazzo Chigi in Rome.

 

VLOG I Event tip I 3 adviezen voor sprekers op een congres

VLOG I Event tip I 3 adviezen voor sprekers op een congres

Donatello komt ze als dagvoorzitter dagelijks tegen: sprekers op een congres. En soms is hij zelf de spreker. Maar niet alle sprekers zijn even goed. En dat moet echt beter. Hier een kort Vlogje met 3 tips die hij insprak voor het Nederlands Debat Instituut

VLOG I Overtuigtip I Beter presenteren met PowerPoint

VLOG I Overtuigtip I Beter presenteren met PowerPoint

Als overtuigexpert geeft Donatello voor het Nederlands Debat Instituut regelmatig tips om je presentatie te verbeteren. Hier een van de belangrijkste tips om beter te presenteren met PowerPoint.

VLOG I Event tip I Denk nog eens goed na over een paneldiscussie

VLOG I Event tip I Denk nog eens goed na over een paneldiscussie

Niet alle paneldiscussies zijn even succesvol op congressen. Als u er toch voor kiest een paneldiscussie in te zetten, houd dan rekening met deze drie tips van ervaren dagvoorzitter en presentator Donatello Piras.

VLOG I Overtuigtip I Drie essentiële tips voor de perfecte pitch

VLOG I Overtuigtip I Drie essentiële tips voor de perfecte pitch

Dagvoorzitter en trainer Donatello Piras geeft in deze vlog drie praktische handvatten waarmee je direct jouw pitch kunt aanscherpen.

BLOG I QUOTE I Hoe Silvio Berlusconi nu knuffelpoliticus is die vecht tegen populisme I 17-12-2017

BLOG I QUOTE I Hoe Silvio Berlusconi nu knuffelpoliticus is die vecht tegen populisme I 17-12-2017

‘Hij kon in een gat stappen en had een populistische agenda,’ zegt Donatello Piras, een politieke analist die in Nederland werkt maar familiaire wortels heeft op Sardinië. ‘Net als Trump zette Berlusconi zich af tegen de politieke kaste. Zijn doel was een Engels systeem, waarbij het midden werd opgeslokt en je een bonus verdiende met het smeden van een coalitie. Dat zag hij toen goed. Vergeet niet: Italië was en is nog steeds een enorm versplinterd land.

BLOG I De Volkskrant I Recenseren van het retorisch vernuft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen I 21-09-2016

BLOG I De Volkskrant I Recenseren van het retorisch vernuft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen I 21-09-2016

Debatrecensies - De nacht in met vreemde metaforen.

Debatexperts Roderik van Grieken (@RoderikvGrieken) en Donatello Piras (@DonatelloPiras) van het Nederlands Debat Instituut recenseren het retorisch vernuft van de politiek leiders, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Dit is het verslag van dag 1.

Het is 23:17 uur en de aandachtstrekker van Norbert Klein gaat over een olifant. Hij vervolgt: 'omdat hij dan niet opvalt in een aardbeienveld'. Heeft u ooit een olifant in een aardbeienveld gezien? Nee, dat komt door die rode nageltjes.' Enfin, wij zijn Klein even kwijt en konden een lach niet onderdrukken. Je moet aan het begin van je betoog je publiek gunstig stemmen om naar je te luisteren. Dit was beter tijdens een bonte avond vlak voor het reces. Herstelt Klein zich nog? Niet tijdens deze bijdrage in ieder geval waarbij het goede nieuws is dat hij niet uitloopt. 

Lees hier verder.

BLOG I Communicatie Online I Troonrede I 19-09-2017

BLOG I Communicatie Online I Troonrede I 19-09-2017

De Troonrede was dit jaar snel en pijnloos, zonder opsmuk.

Slim was dat de Koning het economisch herstel het resultaat noemde van ‘het harde werken en de veerkracht van de Nederlandse bevolking’

De Troonrede was retorisch dit jaar een beetje als de kleding van de Koning en de Koningin: grijs. Misschien lag het aan feit dat de regering al maanden demissionair is. Of dat de ellenlange formatie het traditionele debat na Prinsjesdag heeft opgeschort totdat er een nieuwe regering is. Daarmee is het gevoel van urgentie ook weg. En dat is toch wat een Troonrede meestal interessant maakt. Dit jaar viel het weg en het werd retorisch niet opgevangen. De Troonrede was korter, een samenvatting van regeringsbeleid in retrospectief en verder schoof alles door naar het volgende kabinet.

Lees hier verder.

SHOWREEL 2017 I Dit is de showreel van Donatello Piras I 09-01-2017

SHOWREEL 2017 I Dit is de showreel van Donatello Piras I 09-01-2017

Donatello is te boeken als presentator, debatleider, dagvoorzitter & spreker. Als communicatiespecialist adviseert en coacht hij politici & managers en als Italië-kenner volgt hij de politieke gebeurtenissen in het land op de voet. Bekijk de showreel voor een impressie van Donatello op het podium.

BLOG I Communicatie Online I Waarom het eerste Nederlandse Correspondentendiner een magistrale zet is van Mark Rutte I 11-02-2016

BLOG I Communicatie Online I Waarom het eerste Nederlandse Correspondentendiner een magistrale zet is van Mark Rutte I 11-02-2016

20 minuten lang op prime-time een niet-inhoudelijke show weggeven is onbetaalbaar

Als je er niet meer om kunt lachen is het pas echt erg. Maar juist over ernstige zaken moet je kunnen lachen. En in tijden waarin het maatschappelijke en politieke debat is verhard en soms ontspoord, was de eerste editie van het Nederlandse Correspondentendiner een groot succes. Al mag het wel wat minder Amerikaans.

3 miljoen Nederlanders
In een democratie is het belangrijk om stevige debatten niet te schuwen. Beter dat het onderste gevoel boven komt in niet mis te verstane bewoordingen dan dat het smeulend leidt tot frustratie. Maar iedere samenleving heeft relativerende momenten nodig. Een correspondentendiner is precies zo’n moment. Bijna 3 miljoen Nederlanders keken gisteravond naar de Nederlandse primeur en de grappen van de premier. Het dicht een klein beetje de kunstmatige kloof die door zo velen wordt ervaren tussen burger en politiek. Daarnaast is dit broodnodige zuurstof voor een democratie na een stevig debat. Je gunt het eigenlijk ieder stevig politiek debat in honderden gemeenten; na afloop drinken de politici en de aanwezige burgers nog een drankje en daar mag ook gelachen worden.

Lees hier verder.

BLOG I Communicatie Online I Algemene Beschouwingen 2015 I 17-09-2015

BLOG I Communicatie Online I Algemene Beschouwingen 2015 I 17-09-2015

Alleen Samsom en Wilders wisten ons retorisch te boeien.
De andere sprekers hadden ook een goed verhaal, maar vergaten dat presentatie cruciaal is.

De Algemene Politieke Beschouwingen zijn misschien wel het belangrijkste debat van het jaar. Na Prinsjesdag legt het kabinet verantwoording af aan de Kamer over de plannen voor het komende jaar. Alle partijen mogen bij monde van de fractievoorzitter het woord voeren. Vergelijk het met een sessie op het werk waarin iedere manager iets mag vinden voordat het staand beleid wordt. Dit jaar mochten 14 partijen spreken. Wat ging er goed en wat moet beter?

Lees hier verder.

VLOG I Enzo Knol & debatteren I 30-11-2014

VLOG I Enzo Knol & debatteren I 30-11-2014

Donatello Piras is al 10 jaar de presentator van mening landelijk debattoernooi. Het NK Scholieren is hiervan het oudste toernooi waar de meeste scholieren aan meedoen: ruim 120 middelbare scholen uit heel Nederland. Trainingen geven aan scholieren doet hij niet meer maar Donatello heeft 100-den scholen en docenten getraind in de schone kunst van het debat. Daarnaast schreef hij mee aan lesmethoden en stond hij aan de wieg van de debatmethode voor het MBO in Nederland. Voor de mensen die willen weten hoe zo’n toernooi nu werkt leggen we het samen met Vlogger Enzo Knol kort & krachtig uit.

BLOG I Communicatie Online I De eerste die zegt wat we allemaal denken I 22-07-2014

BLOG I Communicatie Online I De eerste die zegt wat we allemaal denken I 22-07-2014

Was de speech van Frans Timmermans voor de VN Veiligheidsraad goed? Ja. Het is de beste speech van een Nederlands politicus sinds jaren vindt debater Donatello Piras. Hij legt uit waarom.

De beste speech van een Nederlands politicus sinds jaren. Zo zou ik de toespraak van Frans Timmermans  in de VN Veiligheidsraad willen noemen. Waarom? Hij doet alles goed wat je goed kunt doen in een speech: een overtuigende presentatie, gebruik maken van emotie en hij vertelt een overtuigend verhaal.

Lees hier verder.

BLOG I BKB Campaign Watch I Maak Mark Rutte voorzitter van de Tweede Kamer! I 05-02-2014

BLOG I BKB Campaign Watch I Maak Mark Rutte voorzitter van de Tweede Kamer! I 05-02-2014

Wat dacht u toen u de kop boven dit artikel las? Belangenverstrengeling? De doodsteek voor de democratie? Na alle kritiek op haar voorzitterschap Van Miltenburg nog een trap na geven?

Uiteraard pleiten we er niet voor om de Minister-president voorzitter te maken van het parlement dat hem en zijn ministersploeg moet controleren. Toch is dit wél de dagelijkse praktijk in onze 403 gemeenteraden. De burgemeester leidt de raadsvergaderingen en is tevens voorzitter van de lokale ministersploeg: het college van B&W. De gemeenteraad debatteert dus over beleid van het college onder voorzitterschap van, jawel, de voorzitter van dat college. Dat moet anders. De raad zou de voorzitter zelf uit haar midden moeten kiezen.

Lees hier verder.

BLOG I BKB Campaign Watch I Wie ontrafelt de Italiaanse spaghetti? I 26-02-2013

BLOG I BKB Campaign Watch I Wie ontrafelt de Italiaanse spaghetti? I 26-02-2013

De Italiaanse verkiezingen zijn achter de rug. Uitslag? Een pyrrusoverwinning voor links, Berlusconi is terug, Grillo’spartij is de grootste en Monti is weggevaagd. Zijn de Italianen de weg kwijt of is er een logische verklaring?

Na een korte maar heftige campagne van een kleine twee maanden hebben de Italianen weer een nieuw parlement. De afgelopen decennia had Italië een verkapt tweepartijenstelsel, met een groot links en een groot rechts blok. Sinds gisteren is het gefragmenteerd. De meeste Europeanen hoopten dat Monti zou winnen, maar die maakte geen schijn van kans. De grote winnaar is komiek en blogger Beppe Grillo.

Lees hier verder.

BLOG I De Volkskrant I Europa hoeft Berlusconi echt niet meer te vrezen I 21-02-2013

BLOG I De Volkskrant I Europa hoeft Berlusconi echt niet meer te vrezen I 21-02-2013

Ongeveer de meest gestelde vraag in de Nederlandse media is: 'Hoe kan het dat de Italianen weer op Berlusconi gaan stemmen?' Deze vraag herbergt nogal wat foute aannames. De eerste is dat Berlusconi de grootste kanshebber is. Dit vraagt om een betere analyse.

Lees hier verder.

BLOG I BKB Campaign Watch I Tsunamitour wordt Facebookrevolutie I 19-02-2013

BLOG I BKB Campaign Watch I Tsunamitour wordt Facebookrevolutie I 19-02-2013

Hij kijkt bezorgd als het onderwerp ter sprake komt, en geeft snel toe: “Ja, ik overweeg op Grillo te stemmen.” Een 36-jarige winkelier in de Noord-Italiaanse Dolomieten. En hij is niet de enige. Wie Italiaanse vrienden heeft op Facebook kan er niet omheen. Daar strijdt komiek en blogger Grillo om de gunst van de ontevreden Italiaanse kiezer. En met succes.

Lees hier verder.

BLOG I BKB Campaign Watch I Super Mario of saaie professor? I 06-02-2013

BLOG I BKB Campaign Watch I Super Mario of saaie professor? I 06-02-2013

Zijn adviseurs zeiden dat hij direct op plek twee zou komen in de peilingen als hij zich kandidaat zou stellen. Nu doet hij mee om de derde en vierde plek en vecht hij met de Italiaanse komiek Beppe Grillo. Wellicht had de huidige premier van Italië zijn kandidaatstelling iets anders voorgesteld. Waar ligt het aan? Drie belangrijke redenen op een rij.

Campagnevoeren is een vak
Het is een bekend fenomeen: ogenschijnlijk populaire kandidaten blijken toch veel harder te moeten vechten en verliezen de verkiezingen na een bikkelharde campagne. Het gebeurde onder andere Al Gore in de Verenigde Staten en Ségolène Royal in Frankrijk. Voor Mario Monti dreigt hetzelfde scenario. Dit komt doordat campagnevoeren een vak is, en als onervaren politicus moet hij het opnemen tegen beroepspoliticus Bersani, de fanatieke en antipoliticus Grillo en de übercampaigner Silvio Berlusconi.
 
Lees hier verder.
BLOG I BKB Campaign Watch I Wordt Gargamel de nieuwe premier van Italië? I 22-01-2013

BLOG I BKB Campaign Watch I Wordt Gargamel de nieuwe premier van Italië? I 22-01-2013

Met nog vijf weken te gaan staat Pier Luigi Bersani nog altijd voor in alle peilingen van het land. En daarmee is hij de meest waarschijnlijke nieuwe premier van de derde economie van de Eurozone. Zie mijn eerste blog voor een kort profiel van deze man. Hier volgen de drie meest opvallende zaken van deze kandidaat.

Weinig uitstraling
Bersani is na de winst van de primaries binnen de PD (Partito Democratico) de onomstreden leider van de linkse coalitie. Erg flamboyant kun je deze kandidaat niet noemen in zijn meeste openbare optredens. Dat is op zich niet erg maar op welke manier probeert Bersani zijn kiezers voor zich te winnen? We komen straks nog op de politieke boodschap die de linkse coalitie wil uitdragen.

Lees hier verder.

BLOG I BKB Campaign Watch I Waarom Berlusconi de beste campaigner is I 16-01-2013

BLOG I BKB Campaign Watch I Waarom Berlusconi de beste campaigner is I 16-01-2013

In mijn eerste blog over de Italiaanse verkiezingen schreef ik al dat Berlusconi van de drie premierkandidaten van Italië de beste campaigner zal zijn. Vorige week bewees hij dit in optima forma. In een vijandige setting kwam hij als overwinnaar uit de bus. In Nederland zullen we het soms moeilijk vinden om te zien hoe dit kan. Toch is er een verklaring te geven aan de hand van drie concrete voorbeelden.

Berlusconi is niet weg te slaan van de Italiaanse televisie en neemt gretig alle aanvragen aan. In de wetenschap dat meer aandacht in de media vaak garant staat voor meer stemmen. Mits het optreden goed is natuurlijk. Die stemmen kan hij goed gebruiken, want voorlopig staat zijn centrumrechtse coalitie achter in de peilingen.

Lees hier verder.

BLOG I BKB Campaign Watch I Wie wordt de nieuwe Italiaanse premier? I 14-01-2013

BLOG I BKB Campaign Watch I Wie wordt de nieuwe Italiaanse premier? I 14-01-2013

Na een roerige periode gaan de Italianen op 24 en 25 februari 2013 naar de stembus om een nieuw parlement en een nieuwe regering te kiezen. Wij volgen de komende weken de campagne op de voet. Hier een korte analyse van de drie belangrijkste kanshebbers op het Italiaanse premierschap.

Kanshebber 1: Pier Luigi Bersani
Bersani is de kandidaat-premier van een centrumlinkse coalitie bestaande uit vier linkse partijen waarvan de Partito Democratico de grootste is. Volgens de laatste peilingen maakt hij het meeste kans op het premierschap. Momenteel staat zijn coalitie op 38%-41% in de peilingen.

Lees hier verder.

BLOG I Communicatie Online I Wijze lessen uit Obama's overwinningsspeech I 08-11-2012

BLOG I Communicatie Online I Wijze lessen uit Obama's overwinningsspeech I 08-11-2012

Onder het gejuich van tienduizenden fans, en Stevie Wonder’s Signed, Sealed, Delivered schreeuwend uit de luidsprekers, loopt Obama zelfverzekerd over het podium in Chicago. Hij staat op het punt zijn overwinningsspeech te geven, en het belooft een mooie te worden. In de eerste vijf minuten van zijn speech klinkt er na vrijwel elke zin een donderend applaus en gejuich.

De overwinningsspeech, net als de acceptatiespeech voor de nominatie voor presidentskandidaat en de inaugural speech over twee maanden zal zijn, gaat alleen over grote thema's. “Het zijn moeilijke jaren geweest. De weg die voor ons ligt zal ook moeilijk zijn. Maar uiteindelijk is het allemaal de moeite waard, want wij zijn Amerikanen, en we wonen in het beste land van de hele wereld.” In zulke grootse speeches voor een gigantisch publiek is er geen plaats voor details, enkel steekwoorden. “War, peace, discovery, innovation, jobs” en “We believe in a generous America, in a compassionate America, in a tolerant America.” Niks geen hypotheekrenteaftrek, budgetten, en tijdslijnen voor Afghanistan, hoewel deze onderwerpen toch ook hier een rol speelde in de verkiezingen. Zelfs voor het klimaat en homorechten had Obama maar een halve zin. Dit is een ander type speech.

Lees hier verder.

Tamara de Jong

Project Manager
tamara@donatellopiras.nl
(+31) (0)6 29 62 26 72

Donatello Piras

Dagvoorzitter en presentator
info@donatellopiras.nl
(+31) (0)6 28 02 01 76

Logo sprekershuys voor site Don 320 x 160
Privacystatement | Cookiestatement | Instellingen
Site in English