Politiek Café: vertrouwen als sleutelwoord in de Eerstelijns Zorg

In het hart van politiek Den Haag organiseerde de Eerstelijnscoalitie, in samenwerking met Bouf Legal en onder leiding van Donatello Piras als dagvoorzitter, een baanbrekend Politiek Café. Centraal stond de urgente vraag: Hoe kunnen we opnieuw de dialoog aangaan over verantwoording in de zorg? Het evenement bracht Tweede Kamerleden, zorgaanbieders en belangrijke stakeholders samen om deze uitdaging te adresseren.

De impact van regelgeving

Loubna Boufrach lichtte toe hoe de administratieve lastendruk zorgaanbieders belemmert in hun patiëntenzorg. Geïllustreerd door persoonlijke verhalen van eerstelijnszorgaanbieders over de impact van regelgeving. Het gesprek, vakkundig gemodereerd door Donatello, verschuifde naar oplossingen om van wantrouwen naar vertrouwen te bewegen. Politici zoals René Claassen en Julian Bushoff discussieerden over het verminderen van wantrouwen, terwijl Jacqueline van den Hil concrete acties voorstelde.

Donatello’s rol als dagvoorzitter

De bijeenkomst concludeerde met een gemeenschappelijke roep om verantwoording die vertrouwen stimuleert, en zette de eerste stappen naar een systeem waarin zorgverleners zich ondersteund voelen. Donatello’s leiderschap en expertise in het faciliteren van deze gesprekken kwam goed van pas tijdens het Politiek Café aan het Plein.

De toekomst

Hoe nu verder? Eric Janson (KNMP) gaf aan het eind van de bijeenkomst, namens de Eerstelijnscoalitie, blij te zijn met het constructieve gesprek. “Ik zie bij alle partijen de wens om met elkaar het gesprek aan te gaan en te werken aan vertrouwen. We moeten iets gaan doen. Dat begint bij vaker nee zeggen. Nee, we gaan niet verder. Nee, we gaan niet in die regelreflex zitten bij een incident. Laten we in dialoog blijven en samen kijken hoe we kunnen komen tot een betere balans tussen verantwoorden en vertrouwen.”

Zie hier meer informatie over de concrete vraag en analyse van de Eerstelijnscoalitie.