Een terugblik op het leven van Silvio Berlusconi

Op 12 juni 2023 is de meest besproken man van Italië overleden. Silvio Berlusconi werd 86 jaar en was een invloedrijk persoon in Italië. Hij is drie keer premier geweest, was leider van de politieke partij Forza Italia en was een van de eigenaren van voetbalclub AC Milan. Berlusconi is een zeer geliefde, maar ook gehate man in Italië. Ik, als Italië-kenner, kreeg de vraag wie was Berlusconi? Tijdens meerdere mediaoptredens blik ik terug op zijn enerverende leven.

Aan tafel bij Jinek

Op de dag van nationale rouw en de staatsbegrafenis van Silvio Berlusconi schoof ik aan tafel bij Eva Jinek. Ik had het over de Italianen die Berlusconi diep van binnen haten, maar nu toch niet meer kunnen ontkennen dat deze man veel heeft betekend voor Italië. Hij is een historisch figuur dat ondanks alle schandalen en opvallende uitspraken veel heeft veranderd. 

Bekijk hier het fragment:

Wie is Berlusconi?

In het BNR-artikel van Jorn Lucas en Remy Kock geef ik antwoord op deze vraag. Want er zit meer achter de vooroordelen en het stigma dat veel mensen over Silvio Berlusconi hebben. Klik hier om het artikel te lezen.

Een podcastaflevering over het leven van Berlusconi

Hoe gaat Silvio Berlusconi de geschiedenisboeken in? In een speciale aflevering van de Italië podcast blikken Eveline Rethmeier en ik terug op zijn leven. Zijn leven als politicus, als zakenman en als de meest besproken man van Italië. 

Luister de podcastaflevering terug:

Een completer beeld

Het is makkelijk om Silvio Berlusconi neer te zetten als een rijke corrupte zakenman die viel op jonge vrouwen. Ik heb geprobeerd om een completer beeld van hem neer te zetten door ook te vertellen over zijn verdiensten als ondernemer, politicus en meest succesvolle voetbaleigenaar. Zowel bij Jinek, BNR en in de Italië podcast is dit een evenwichtiger portret geworden.