Terugblik op 2024 een jaar van verbinding en transities
2024 was een jaar van verbinding en transitie. Ik kreeg niet alleen de kans om betekenisvolle relaties op te bouwen, maar was ook actief betrokken bij de belangrijke veranderingen die onze wereld doormaken. Of het nu ging om duurzaamheid, de energietransitie of ESG, wereldwijd was de zoektocht naar oplossingen en samenwerking voelbaar. Met trots kijk ik terug op een jaar waarin ik heb kunnen bijdragen aan gesprekken en initiatieven die er echt toe doen. Benieuwd naar de highlights? Lees verder.
Koplopers in ESG op BNR Nieuwsradio
Samen met Ruth Oei presenteerde ik dit jaar Koplopers in ESG, een programma waarin we elke week onderzochten hoe bedrijven duurzaamheid integreren in hun strategieën. We spraken met sleutelspelers uit het bedrijfsleven over de uitdagingen en kansen binnen ESG: van netcongestie tot innovaties. Het programma behandelde actuele en relevante onderwerpen zoals waterstof, nieuwe energiebronnen en de ketenverantwoordelijkheid van bedrijven. Het bood luisteraars waardevolle inzichten die ertoe doen. Elke maandag om 14.00 uur heeft Koplopers in ESG zich gevestigd als dé plek waar duurzaamheid en het bedrijfsleven samenkomen.
In gesprek blijven over ESG en duurzaamheid
In een tijd waarin duurzaamheid vaak polariseert, geloof ik juist in verbinding. Ik ben geen duurzaamheid goeroe en vertel niemand wat hij of zij moet doen, dit wordt al genoeg gedaan. Vanuit de overtuiging dat we er alleen samen uitkomen ben ik in gesprek gegaan met bedrijven als Shell, RWE, Gasunie, KLM, Boskalis, Uniper en Unilever. Maar ook met journalisten zoals Orla McDonald en Bernice Notenboom, en hoogleraren als Jan Rotmans. Waarom? Omdat transities alleen slagen als we blijven luisteren en met elkaar praten. Polarisatie heeft nog nooit een transitie in gang gezet. Samenwerking en dialoog zijn essentieel, dat is mijn manier!
Events over de energietransitie, waterstof en renewables
De energietransitie stond hoog op de agenda tijdens de vele events die ik mocht leiden. Ik was bijvoorbeeld betrokken bij Missie H2 tijdens de Olympische Spelen in Parijs waar 60 C-level professionals samenkwamen om de toekomst van energie te bespreken. Ook leidde ik het H2A Hydrogen Symposium in Amsterdam waarin we de kansen en uitdagingen van waterstof bespraken. Tijdens het Nationaal Waterstof Congres ging het over de ontbrekende businesscase, publiek-private samenwerking en de kracht van ketensamenwerking. Green Hydrogen is de toekomst, maar er zijn grote stappen nodig om deze belofte waar te maken. Ik ben trots dat ik bij deze gesprekken betrokken mocht zijn.
Arrivederci Italië Podcast, een einde van een tijdperk
2024 markeerde het einde van een bijzondere reis: na ruim vier jaar en meer dan 200 afleveringen namen Eveline Rethmeier en ik afscheid van de Italië Podcast. Op 2 oktober, in Café De Jaren in Amsterdam, sloten we dit hoofdstuk af in het bijzijn van 160 luisteraars. Wat begon tijdens de pandemie groeide uit tot een platform waarin we Italië vierden in al zijn facetten: politiek, cultuur, sport en geschiedenis. Maar ook de persoonlijke connecties die dit land voor ons zo bijzonder maken. Van de iconen zoals Ferrari en Draghi tot onze persoonlijke verhalen – het werd een onvergetelijke reis.
Hoewel Italië altijd boeiend blijft, was het zonder financiële ondersteuning helaas niet langer haalbaar. Met pijn in het hart namen we afscheid, maar niet zonder trots en dankbaarheid. Dank aan BNR Nieuwsradio, Dag & Nacht Media onze sponsoren SMEG, Colmar, Aeterna Reizen, La Vialla, Vino & Vetro en vooral onze luisteraars. Grazie mille!
Mijn eerste e-learning Meesterlijk Argumenteren
Met trots lanceerde ik via de Bouf Academy mijn eerste e-learning Meesterlijk Argumenteren. Dit programma helpt professionals en leiders om hun overtuigingskracht te versterken. In de online cursus leer je hoe je geloofwaardig spreekt en echt overtuigt. Ook ontdek je technieken zoals framing en stijlfiguren die je helpen effectiever te communiceren en meer invloed uit te oefenen. Waarom? Omdat de transities van deze tijd leiderschap en overtuigingskracht vragen. Deze e-learning biedt praktische tools om je boodschap krachtig over te brengen en impact te maken.
Internationale impact en verbinding maken
Dit jaar bracht me van Parijs tot Bangkok. In Bangkok leidde ik FeedTechnoVision 2024, een congres over duurzame diervoederproductie. Vanuit Sofia gaf ik een commerciële en communicatietraining aan internationale teams. In Londen trainde ik journalisten en uitgevers in moderatietechnieken. Daarnaast leidde ik in Parijs een industrieforum met Nederlandse bedrijven, ngo’s en keyspelers in de waterstoftransitie. ’s Middags stonden koplopers centraal in zowel sport als de energietransitie. Van Rob Jetten en Gregory Sedoc tot Marc van den Tweel en de boodschap van Missie H2. Overal stond één vraag centraal: hoe verbinden we mensen en ideeën om samen vooruitgang te boeken?
2024 in één woord? Verbinding.
Van ESG tot waterstof en van internationale trainingen tot nieuwe e-learnings – dit jaar draaide het om samenwerken en vooruitkijken. Ik ben dankbaar dat ik bij deze events en gesprekken betrokken mocht zijn en kijk uit naar een nieuw jaar vol impact en verandering.